Polychloorbifenyl verbindingen (PCB's)

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/artsprojec/domains/artsprojectsupport.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/artsprojec/domains/artsprojectsupport.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/artsprojec/domains/artsprojectsupport.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/artsprojec/domains/artsprojectsupport.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/artsprojec/domains/artsprojectsupport.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/artsprojec/domains/artsprojectsupport.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Polychloorbifenylen (PCB’s) is de verzamelnaam voor een groep van 209 verschillende chemische stoffen. Ze worden synthetisch gemaakt en komen niet van nature voor. PCB's zijn chemisch erg stabiel en dus resistent voor afbraak. Zij lossen goed op in lichaamsvetten van mens en dier, hierdoor bio-accumuleren PCB’s in de voedselketen. PCB’s branden pas boven 1200°C en hebben een goed warmtegeleidend vermogen. Ze lossen relatief slecht op in water. Ze zijn toegepast als weekmaker in kunststoffen, in verf, inkt, lak en lijm en in insecticiden. Ook worden PCB's gebruikt in transformatoren, in condensatoren en als smeermiddel. De gezondheidseffecten van PCB’s zijn huidaandoeningen (chloracne), afwijkingen aan het voortplantingssysteem, leverziekten. PCB’s zijn zowel voor de mens als voor dier kankerverwekkend. Vanwege de gezondheid- en milieueffecten is de productie van PCB’s verboden en is het gebruik en verwijdering gereguleerd.

Inschrijven voor de nieuwsbrief